E foarte posibil că ai auzit deja despre ce este content marketingul. Fie că este vorba de un magazin online, de un blog personal, ori doar un site informațional, contentul e rege pe internet, deja de multă vreme.
Dacă, însă, auzi pentru prima dată despre conceptul de content marketing anume acum, citind articolul nostru, haide să ne dăm seama împreună ce este marketingul de conținut. Asta, clarificând următoarele aspecte: modul în care acesta se referă la promovarea site-urilor și cum influențează el asupra recunoașterii brandurilor.
- Marketingul de conținut este procesul de creare și distribuire a resurselor digitale. Cum ar fi: postări pe blog, clipuri video, cărți electronice, prezentări tehnice și de soluții. Plus, o varietate de alte tipuri de conținut digital, pentru a oferi informații publicului țintă.
- Marketingul de conținut este esențial pentru succesul optimizării motoarelor de căutare. Pentru a vă afla pe primele poziții în rezultatele căutării online, trebuie să creați conținut interesant. El trebuie să fie de înaltă calitate și detaliat.
Ce este marketingul de conținut?
Definiția scurtă: Această tehnică de lucru își propune să creeze doar un astfel de conținut de care atât motoarele de căutare, cât și potențiali cumpărători / clienți vor au nevoie în mod constant. Este vorba de:
- Analize profunde.
- Cercetări.
- Studii de caz.
- Informații bine documentate.
- Articole interactive.
- Scheme și diagrame foarte ușor de înțeles.
- Infografice.
- etc.
- Conținutul digital se găsește sub diverse forme. Cum ar fi: articole, bloguri, studii de caz, diagrame, cărți electronice, oferte gratuite. Chiar și: jocuri/teste, postări/menționări pe rețelele de socializare, infografice. Plus: cursuri, liste, muzică, știri și opinii, podcasturi, recenzii, seturi de instrumente, comentarii ale utilizatorilor, clipuri video, infografice și desene.
- Alegerea celor mai eficiente tipuri de conținut pentru campania de promovare prin conținut de marketing se va face în funcție de obiective, de audiență și de canalele de distribuție.
Putem presupune că marketingul de conținut, nu e în niciun fel legat de promovarea SEO a site-ului. Nimic mai fals.
Nu ai niciun interes să creezi conținut pe care să nu îl citească nimeni. Totodată, un conținut foarte bun, dar care nu este clasat în rezultatele căutărilor motoarelor de căutare (precum Google) nu valorează prea mult. Ai nevoie de ambele pentru a-ți propulsa afacerea în mediul online.
Așadar, categoric există o legătură între aceste 2 noțiuni. Prin crearea unui site web foarte simplu, cu informație neinteresantă nu se poate spera la o bună vizibilitate în motoarele de căutare. Ce înseamnă informație de calitate proastă? Nerelevantă, sau copiată din alte surse.
Conținutul trebuie să poată atrage clienții, precum și să le rezolve problemele. Cu siguranță se poate scrie conținut de calitate folosind cuvinte cheie relevante. Acesta este un factor esențial. Prin el Google determină importanța unei pagini pentru un anumit subiect. Și apoi clasează un conținut.
Marketingul de conținut online - activitatea pe site
- Site-ul unei afaceri este mai mult decât o prezență online.
- Pentru a apărea în fața utilizatorilor de internet pe prima pagină în motoarele de căutare (Google, Yandex) este nevoie de optimizare.
- Sunt vizate atât materialele media (imagini, video), cât și textele de pe paginile de bază. Plus, textele de blog, descrierile de categorii și produse. Dar și unele elemente mai tehnice (de exemplu meta titluri și descrieri).
- Se atrage atenție la viteza de încărcare a site-ului și la cât de intuitiv este în utilizare. Aici contează să fie clar cum va gândi potențialul client, ce va căuta și în ce ordine.
- Conținutul e formular clar, pentru un public larg. Vorbim atât de experți, cât și oameni care abia se informează. Ori: compară opțiunile, beneficiile, prețurile.
- Conținutul este organizat pentru a oferi un beneficiu maxim vizitatorului.
- Conținutul se creează mereu cu gândul la portretul clientului ideal.
- Conversia din optimizarea site-urilor e de 7 ori mai mare decât e-mail-uri/apeluri reci.
Principalele avantaje ale marketingului conținut:
- Urci în poziții în motoarele de căutare și îți crește traficul organic. Cu cât mai unic și de calitate este conținutul de pe site-ul tău, cu atât mai înaltă este poziția în topul motoarelor de căutare.
- Crește volumul vânzărilor. Dacă ești proprietarul unui magazin online, sau vinzi servicii pe site-ul tău, trebuie să știi că, în mod obișnuit, clientul preferă să achiziționeze un produs sau un serviciu de pe site-ul de pe care primește în mod regulat informații utile.
- Creșterea reputației. Cu siguranță, vei câștiga încrederea cititorilor tăi, dacă le furnizezi în mod regulat informații proaspete. Ori informații interesante și relevante, de care au nevoie.
- Pentru textele site-ului (paginile de bază, textele de blog) contează enorm expertiza. Textele trebuie să fie detaliate, scrise pentru cei interesați de domeniu, din perspectiva unui cunoscător. Sunt apreciate textele exhaustive. Adică: care răspund exact și desfășurat la potențialele întrebări ale vizitatorilor. Sunt binevenite textele medii și lungi. De exemplu, pe un site optimizat meta tag-urile (descrierile ce apar în rezultatele Google) au scopul de a atrage vizitatorii pe site. Deci, ele trebuie să fie orientate spre om. Asta în timp ce titlurile, alte meta tag-uri importante, trebuie să conțină cuvinte cheie bine alese, pentru a fi semnal pozitiv pentru motoare.
- Materialele media trebuie să fie optimizate din punct de vedere tehnic. Și să fie ușor de asimilat din punct de vedere al experienței utilizatorului.
- Doar un site optimizat poate apărea pe prima pagină în Google! Rar cine navighează dincolo de primele rezultate. 90,63% din pagini nu primesc trafic de căutare organică de la Google. Clasarea pe prima pagină este necesară pentru a ajunge în vizorul oamenilor).
Dezavantaje ale content marketingului:
Singurul dezavantaj al marketingului de conținut este faptul că rezultatul nu poate fi văzut din primele zile de lucru. Deci, este vorba de o activitate pe termen lung și uneori foarte lung. Ea necesită o atenție sporită, lucru zi de zi.
Pentru cei care au decis să profite de avantajele marketingului de conținut, dar nu știu de unde să înceapă, am creat un plan de lucru.
Plan de lucru în crearea content marketingului:
I. Este necesar să se definească obiectivul. Formularea obiectivului te va ajuta să mergi în mod clar și deliberat spre rezultat, fără a te îndepărta deloc de scop/strategie.
II. Identifică publicul țintă. Înainte de a începe să creezi conținut de calitate, pe care să-l distribui, trebuie să te decizi cui i se va adresa acesta. Astfel, vei determina modul în care te vei ocupa de blogul tău. Ce fel de articole să scrii? Ce subiecte trebuie tratate, în scopul de a atrage cititorul?
III. Alegerea modului de distribuție al conținutului. Este important să alegi în ce fel se va comunica informația către utilizatorul final (prin site, blog, newsletter-e, mass-media, rețele sociale etc.)
IV. Frecvența publicațiilor. Este, de asemenea, un punct foarte important. Este necesar să se definească un termen rezonabil, care permite cititorului să „digere“ informația înainte de a publica un articol nou.
V. Stabilirea unui responsabil. Determină cine anume va lucra la crearea de conținut. Acesta poate fi orice angajat al companiei, pornind de la director sau poți angaja o companie care se ocupă profesionist de scrierea conținutului.
Ce ar putea cuprinde conținutul în acest caz?
Informații de orice fel: fie text, audio, video, imagini. Toate pot fi numite conținut. Scopul principal este de a oferi informații necesare pentru vizitatorii site-ului. Prin aceasta aducându-l mai aproape de brandul tău și construind, pas cu pas, autoritatea mărcii comerciale.
Sfaturi utile în crearea de conținut:
1. Definește-ți planurile de viitor. Este necesar să se sistematizeze contentul ce va apărea pe site, astfel încât acesta să apară în mod regulat.
2. Planul trebuie revizuit. A determina eficacitatea content marketingului este o sarcină destul de dificilă, deoarece nu este vorba de un proiect de o zi, ci o sarcină suficient de lungă. Așa că trebuie să se stabilească în mod constant obiective. Să presupunem că îți dorești 500 de vizitatori unici pe zi. În cazul în care traficul către site-ul tău este în creștere în fiecare zi, ești pe drumul cel bun.
3. Accelerează în crearea de conținut, dar fără a sacrifica din calitate. Poți face mai mult mai repede, dac muncești inteligent, cum ar fi prin utilizarea șabloanelor. De exemplu, ai la îndemână ce oferă Canva.com.
4. Lucrează în modul „la pachet”. Adică, îți poți crea conținutul din timp pentru o lună înainte. Astfel, lucrând în calupuri, reușești să te concentrezi mai bine pe ce ai de făcut. Dar și să eficientizezi folosirea timpului.
Putem concluziona că marketingul de conținut nu este doar un instrument al viitorului, ci o necesitate a prezentului! Te sfătuim să nu renunți la celelalte canale de publicitate. Toate acestea funcționează în ansamblu.
Dacă ai scopul de a menține o poziție concurențială puternică în motoarele de căutare, trebuie să evoluezi în mod constant. Deci, întotdeauna oferă clienților mult mai mult decât poate oferi un concurent!
De ce are nevoie business-ul de marketing de conținut?
- Marketingul îndreaptă activitatea economică către satisfacerea nevoilor și dorințelor consumatorilor.
- Conținutul creat după un plan de marketing este omogen, livrează un mesaj central.
- Punând produsul sau serviciul oferit în prim plan se subliniază beneficiile posibile pentru consumatori. Astfel apar lead-urile pentru vânzări.
- Se creează o imagine clară a afacerii, se fortifică brandul.
- Se lucrează multilateral - atât online, cât și offline, se acoperă un public mai larg.
Strategia de marketing prin conținut:
- Pâlnia de marketing reprezintă reprezintă o hartă a strategiei de marketing prin conținut.
- Cu ajutorul acestei pâlnii, vei fi în măsură să monitorizezi de aproape evoluția audienței țintă din momentul în care este „rece”, adică nu te cunoaște încă, și până în pasul în care aceeași audiență realizează o achiziție. Deci, devine loială brandului tău, recomandă oferta ta altor persoane, și/sau realizează achiziții multiple.
Baza unui marketing de conținut coerent:
- Se stabilesc următoarele puncte-cheie, care vor fi în vizor în tot marketingul de conținut, atât online, cât și offline:
- Valorile companiei/afacerii, scopurile, viziunea, menirea pe piață.
- Punctele forte ale produsului sau serviciului (în special versus concurenți).
- Portretul clientului ideal (cui dorești să te adresezi).
- Portretul clientului indezirabil (pe cine nu doriți să atrageți).
Important: clienții și piețele sunt diferite. Fiecare necesită abordare individuală (conținutul este ușor reformulat):
- Pieţele consumatorilor, a celor care cumpără bunuri şi servicii pentru consumul personal sau uzul gospodăresc.
- Pieţele industriale în care găsim firme cumpărătoare de bunuri de utilizare productivă.
- Piețele revânzărilor – unităţi ce cumpără şi revând cu profit (pieţele comerciale).
- Pieţele guvernamentale formate din instituţii şi agenţi care cumpără bunuri şi servicii de interes public.
- Pieţele nelucrative, unde cumpărătorii sunt instituţii şcolare, universitare, spitale, închisori, fundaţii, organizaţii neguvernamentale etc.
- Pieţele internaţionale, care cuprind cumpărătorii externi – consumatori, producători, revânzători etc.
Legătura dintre marketingul de conținut online cu cel offline:
- În ecosistemul digital de astăzi, cea mai mare parte dintre soluțiile de promovare existente sunt interdependente. Fiecare serviciu existent poate livra rezultate consistente. Însă, cele mai bune rezultate se obțin atunci când strategia de promovare integrează un mix de servicii de marketing digital + marketing tradițional.
- De aceea, când e vorba despre ce înseamnă marketing prin conținut, deși vorbim mult despre marketingul online, care poate fi implementat independent de celelalte metode de promovare, cele mai bune rezultate se obțin atunci când se integrează în strategie și beneficiile oferite de celelalte servicii.