septembrie 16, 2021

Alina Hasnaș

Glosar SEO

Adresa URL - o secvență de caractere, folosită pentru denumirea, localizarea și identificarea unor resurse de pe internet. Adresa URL a unei pagini web este compusă dintr-un nume de domeniu, o categorie de domenii („.com”) și o cale pentru a ajunge la pagina în cauză.

Analiza cuvintelor cheie - una dintre cele mai importante activități în marketingul ce se referă la motoarele de căutare. O analiză efectuată eficient va influența pozitiv clasarea site-ului în topul rezultatelor în motoarele de căutare. Așadar, scopul expresiilor cheie este să atragă publicul țintă, adică – vizitatorii interesați de conținutul site-ului.
Audit SEO - implică examinarea întregului site pentru identificarea eventualelor erorilor ce țin de SEO. Precum: erorile tehnice sau cele ce țin de arhitectura site-ului. Toate acestea sunt analizate în detaliu pentru a putea stabili care ar trebui să fie direcțiile de îmbunătățire a site-ului.
Autoritatea Domeniului - un scor de la 1 până la 100 – reprezintă capacitatea de clasare a site-ului în baza algoritmului PageRank (https://en.wikipedia.org/wiki/PageRank). Această metrică se calculează conform combinațiilor de metrici ale site-ului tău. Cum ar fi: numărul total de link-uri spre site, numărul site-urilor ce au link către site, calitatea/autoritatea lor etc. Autoritatea determină competitivitatea website-ului și arată, într-un mod estimativ, efortul necesar din partea echipei SEO pentru clasare înaltă.
Backlink-urile (sau inbound links) - au ajuns să aibă un rol vital în realizarea unui SEO eficient și cu rezultate pe termen lung. Prin definiția sa tehnică, un backlink este o legătură între 2 pagini web. Asta are loc prin introducerea unui hyperlink spre o adresă URL în textul unei pagini (sau pe o imagine). Link-urile inserate în text participă activ la stabilirea clasamentului unui site în motoarele de căutare. Algoritmii motoarelor de căutare dau importanță link-urilor organice și calitative. Cantitatea backlink-urilor în aceste cazuri nu joacă un rol foarte important pentru Google și alte motoare de căutare. Sunt legături de pe alte site-uri sau pagini trimise către o pagină sau către domeniul principal al site-ului tău.
Canonical - aceasta este eticheta care poate împiedica Google să vadă paginile site-ului ca având un conținut duplicat. Canonical se folosește pentru paginile cu filtre. De exemplu: filtrele de culori la magazinele online creează adesea câteva pagini noi, cu același conținut, doar că ordonat un pic diferit. Pentru a arăta motorului de căutare care este versiunea originală a unei pagini, astfel încât Google să indexeze doar varianta originală a conținutului și nu toate versiunile ei duplicate.

Copywriter -  persoană specializată în crearea conținutului unui site web, articole și descrieri de produse. Un copywriter bun deține arta de a convinge prin cuvinte.

Country-coded TLDs (ccTLDs) – compuse din 2 litere; fac trimitere la un cod țară sau la un teritoriu asimilat unei țări: .ru, .md, .ro.
Crawl - etapa de descoperire a site-ului de către motorul de căutare, este posibil datorită legăturilor existente între paginile web (link-uri).
Cuvinte - cheie - reprezintă cuvintele și expresiile pe care le introduc internauții în căsuța de căutare a lui Google, pentru a găsi, astfel, informațiile pe care le caută. Aceste cuvinte – cheie nu se referă strict la cuvinte. Ele pot lua mai multe forme: un singur cuvânt, o frază, o propoziție sau o întrebare. În căutări din limba română, se folosesc adesea cuvinte-cheie fără diacritice. Asta deoarece Google încă înțelege rău româna.
Cuvinte cheie de tip ISL (Indexare semantică latentă) - ISL e abreviere pentru termenul de indexare semantică latentă. Aici vorbim despre semantica cuvintelor. Utilizarea unui cuvânt din conținutul tău cu mai multe semnificații îi poate oferi lui Google un semnal despre calitatea conținutului de pe site. Iată unul dintre cele mai simple exemple: folosirea cuvântului „apple” (măr) cu sensul de fruct, sau utilizarea acestuia cu semnificația companiei de calculatoare. Acesta este motivul pentru care este atât de important să te concentrezi pe conținut. Se pare că cuvintele-cheie de tip ISL îl ajută pe Google să înțeleagă și să diferențieze sinonimele din context.
Cuvintele cheie de tip Long Tail - mai sunt numite și cuvinte cheie de tipul „coadă lungă”. Acestea aduc cele mai bune conversii. Și de fapt, aduc, cel mai mare număr de vizitatori pe site. Iar motivul este simplu: ele sunt specifice, exprimă o intenție vădită și surprind publicul în timpul luării deciziei de informare sau cumpărare. Anume în aceste etape au loc cele mai multe căutări pe motoarele de căutare.
Domenii cu potrivire exactă (EMD – Exact Match Domains) - acesta este unul dintre elementele determinante pentru clasarea în Google. Asta pentru că domeniile care se potrivesc exact încă sunt unul dintre elementele care arată calitatea site-ului tău, de exemplu serviciiseo.md ar fi un nume de domeniu relevant pentru aria de SEO în Moldova.
Durata medie a sesiunii (Average session duration) - durata medie a vizitelor pe website. Pentru a calcula, Google Analytics sumează durata fiecărei sesiuni pe perioada specificată și o împarte la numărul total de sesiuni.
Erori de tip 4XX (exemplu: 404) - vor fi afișate în browser-ul clientului, expunând probleme fie pe partea de client (calculatorul utilizatorului).

Eroare 404 Page Not Found sau Server Not Found - un cod de răspuns Hypertext Transfer Protocol. Mesajul este trimis de la serverul web al unei prezențe online, către browser-ul web (de obicei clientul) care a trimis cererea HTTP.

Factori de Clasare - clasarea se referă la poziția pe care o ocupă un web site în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP). Atunci când cauți niște informații în motoarele de căutare precum Google, fiecare pagină web care îți apare, nu se află acolo din întâmplare. Google a plasat-o în clasament, datorită unor cerințe care au fost sau nu îndeplinite de administratorii sau proprietarii paginii web. Aceste cerințe despre care vorbim, se numesc factori de clasare. Aceste condiții se schimbă periodic și asta e ceva firesc, ținând cont de faptul că modul de funcționare al motoarelor de căutare evoluează. Asta pe măsură ce și noi, oamenii, evoluăm în fiecare zi. Fiece motor de căutare are propriile cerințe față de website-uri. Și acesta este principalul motiv pentru care nu vei găsi aceiași factori de clasare în algoritmii tuturor motoarele de căutare.
Google Analytics - cel mai puternic instrument de măsurare și analiză a datelor web la momentul actual. Începând cu Noiembrie 2005, Google Analytics a avut parte de o dezvoltare rapidă și impresionantă. Mai ales când este vorba de opțiunile de analiză, filtrare avansată și de calitatea înregistrării datelor.
Heading-urile (H1, H2, ..., H6) - au rolul de a evidenția cele mai importante elemente din conținutul paginii. Plus, de a indica motoarelor de căutare despre ce este vorba în pagina respectivă. Se recomandă crearea Heading-urilor unice și care să includă cuvinte-cheie din nișă.
Hypertext Transfer Protocol (HTTP) – standardul de transfer al informațiilor dintr-o pagină web către server, care dispune ca documentul să poată fi deschis de un browser și nu de alt tip de program. Avantajul oferit de protocolul HTTPS constă în faptul că securitatea informațiilor transmise între utilizatorul unui site și server este protejată suplimentar. Google recompensează website-urile care oferă utilizatorilor securitate sporită în timpul navigării. Folosirea protocolului HTTPS reprezintă un mare avantaj în poziționarea pe Google.
Imagini optimizate - optimizarea imaginilor vizează reducerea cât mai mult posibil a dimensiunii fișierelor imaginilor. Asta fără a sacrifica calitatea. Astfel, timpul de încărcare a paginii să rămână scăzut. Imaginile trebuie denumite și descrise în limbaj simplu și cu cuvinte cheie.
Indexare - motoarele de căutare descifrează codul cu ajutorul căruia sunt scrise paginile web, paginile web „considerate” utile sunt stocate în baze de date uriașe pentru a fi reapelate ulterior. Și, respectiv, furnizate ca răspuns la căutări.
Interogări de tip informațional – atunci când utilizatorul caută informații, cum ar fi numele unui brand sau cel mai popular restaurant din localitatea sa.
Interogări de tip navigațional – interogări pentru căutarea unei destinații online. Cum ar fi: Facebook-ul sau pagina oficială a vreunei organizații/minister etc.
Interogări de tip tranzacțional – acestea sunt interogări care anticipează o acțiune. Cum ar fi: de a cumpăra un bilet, sau de a asculta/downloada un cântec.
Link Do-follow - implicit, toate link-urile introduse în textul paginii sunt link-uri pe care roboții motoarelor de căutare le vor urmări și le vor analiza. Linkurile do-follow participă la obținerea autorității SEO.
Link Juice - acest termen se referă la „transmiterea” autorității unui site către altul. Cantitatea reputației transmise se numește link juice. Cu cât mai mare este acest „juice”, cu atât mai multă reputație va obține acest site în online.
Link No-follow - link-urile de tipul no-follow nu transmit autoritate site-ului spre care fac legătură. Pentru a crea un link de acest tip, trebuie să fie introdusă eticheta „nofollow” în HTML-ul paginii. De regulă, acest atribut este introdus pentru site-urile de publicitate.
Link-uri interne - link-urile interne (internal linking) reprezintă totalitatea legăturilor în cadrul aceluiași site. Astfel de legături au un rol vital în optimizarea SEO. În contextul site-urilor de știri, este recomandat ca știrile să fie legate între ele printr-un hyperlink plasat pe expresia – cheie utilizată în text. Se atrage deosebită atenție la cuvintele cheie. Ele fac pagina menționată să se claseze în rezultatele de căutare după o anumită direcție. Astfel, plasăm mai multe linkuri spre diferite pagini ale site-ului. Aceste linkuri se pun pe cuvinte-cheie reprezentative pentru paginile cu care se face legătura. Nu repetăm același link de mai multe ori pe o pagină, nu punem linkuri diferite pe aceleași cuvinte-cheie. Aici are de câștigat și structura site-ului, devenind mai bună și mai clară. Fapt care va câștiga încrederea lui Google.
Linkurile din adresele IP separate C- Class - Ce înseamnă un IP separat din clasa C? Ei bine, haide să explicăm acest lucru. Să presupunem că ești un administrator de site-uri care deține mai multe pagini web și toate au același IP. Aceasta este o mare greșeală! Motoarele de căutare pot considera această acțiune o formă de spam. Este recomandată separarea link-urilor pe adrese IP diferite. În acest fel, îi vei sugera lui Google că un alt grup de site-uri are legătură cu pagina ta. Acest lucru te va ajuta să ajungi pe poziții bune în clasament.
Long-tail keywords - cuvinte-cheie alcătuite din 3 sau mai multe cuvinte. De exemplu: tehnici promovare SEO, agenție promovare SEO Chișinău. În general, cuvintele cheie long-tail, oferă următoarele avantaje SEO față de cuvintele cheie short-tail. Ele au o concurență mai mică și manifestă o intenție de căutare mai precisă. Adică. șansele ca utilizatorul să facă pe site o anume acțiune (cumpărare, cerere, ofertă etc.) sunt mai mari. Deci, rata de conversie va fi mai bună.
Marketingul de Conținut - această tehnică de lucru își propune să creeze doar conținutul, de care atât motoarele de căutare, cât și potențiali cumpărători / clienți au nevoie în mod constant.
Meta Descriere - reprezintă o propoziție care descrie cu exactitate ce conține pagina pe care o va deschide utilizatorul, odată ce dă click din rezultatele căutării. Această descriere conține 150-160 de caractere și este afișată în rezultatele căutărilor.
Meta Tag-urile -  sunt numite și meta etichete. Ele-s niște elemente de cod care descriu conținutul site-ului web. Meta tag-urile sunt utile atât pentru utilizatori, cât și pentru motoarele de căutare. Acestea cuprind: Meta title, Meta description, Headings. Ele ce conțin cuvintele cheie relevante pentru site și pentru fiecare pagină, în mod separat. Acestea ajută motoarele de căutare să înțeleagă ce reprezintă pagina vizată. Și să o indexeze conform relevanței sale.
Nivelul Optimizării pe partea de viteză, conform Google - un scor care rezumă cât de repede se încarcă pagina. Un scor de 90 sau mai mare este considerat bun. 50-90 este un scor care trebuie îmbunătățit, iar sub 50 este considerat scor slab.
Numărul de pagini indexate - numărul de pagini cu care site-ul tău va apărea în motoarele de căutare.
Pogo Sticking - acțiunile de a apăsa înainte-înapoi, determină rezultatele căutărilor în Google. Dacă Google observă că oamenii părăsesc repede o pagină, pentru a da click pe un alt rezultat al căutării, acesta trimite un mesaj puternic către Google: „Pagina nu e de calitate!”
PPC (pay per click) - este acea ramură a marketing-ului online care își propune să îmbunătățească vizibilitatea unui site în rezultatele plătite ale motoarelor de căutare. Sistemul PPC folosit de Google se numește Google Ads.
RankBrain - o tehnologie care conține un ansamblu de semnale de ranking, conform informațiilor oferite de specialistul Greg Corrado, cercetător la Google. Programul RankBrain a fost creat cu ajutorul inteligenței artificiale de o echipă de ingineri de la Google. Obiectivul acestuia este să prelucreze volumul de căutări zilnice. Deși acest nou procedeu este privit ca un substituent al lui Hummingbird, specialiștii afirmă că nu este un înlocuitor al acestuia. El este unul dintre cei mai fundamentali factori de ranking care îl influențează.
Ranking / Poziționare - ranking-ul realizează clasamentul paginilor selectate, în funcție popularitatea și relevanța acestora.
Rata de respingere (Bounce rate) - este procentajul de vizite pe pagini unice. Este numărul de vizite în care o persoană pleacă de pe website-ul tău exact de pe pagina de destinație, fără a naviga către alte pagini interne.
Robots.txt - acesta ajută administratorul unui site să-i „spună” lui Google ce pagini dorește să fie indexate și care nu.
Schema.org - un limbaj prin care motoarele de căutare înțeleg mult mai bine conținutul unei pagini web. Apoi, servesc cele mai bune rezultate posibile.
Scorul SPAM - indică, într-un mod aproximativ, șansa de penalizare a site-ului de către Google.
Securitatea site-ului - spune în esență vizitatorilor site-ului tău web că interacționează cu serverul web și nimic / nimeni altcineva nu poate modifica sau intercepta conținutul pe care îl vizualizează.
SEO - optimizarea și promovarea site-urilor pentru a obține mai mult trafic din motoarele de căutare. Circa 8.5 miliarde de căutări se fac zilnic în Google și asta pentru că 93% din experiențele online încep anume cu motorul de căutare. Este o ramură a marketing-ului online care își propune să îmbunătățească vizibilitatea unui site în rezultatele neplătite ale motoarelor de căutare. Ele-s numite și rezultate organice. SEO cuprinde atât elementele tehnice, cât și creative necesare pentru a îmbunătăți rezultatele în topul căutărilor, precum și creșterea gradului de înțelegere a site-ului tău de către motoarele de căutare. Există mai multe aspecte ce țin de SEO, de la cuvintele de pe pagina site-ului tău, până la modul în care alte site-uri se leagă de tine pe web.
SEO Copywriting - acel tip de conținut care este creat cu scopul de a face website-urile remarcate în rezultatele motoarelor de căutare. Un SEO copywriter creează texte relevante pentru 2 categorii de utilizatori: oameni și motoarele de căutare (în particular – roboții acestora). Site-urile au nevoie de un SEO copywriting eficient pentru a ajunge cât mai aproape de utilizatori.
SEO Off Page (SEO în afara paginii) - se referă la promovarea și sporirea popularității unui anumit website, pentru realizarea acestui lucru, se recurge la tehnici de marketing. Și anume: la scrierea advertorialelor, la obținerea de bannere, link-uri relevante pentru website-ul dat, parteneriate etc. Toate acestea se fac cu maximă atenție (după un plan special, bine gândit). Și se urmărește calitatea link-urilor astfel obținute. Nu este suficient să înțelegi ce este SEO, trebuie să știi cum să aplici eficient aceste cunoștințe.
SEO Pălărie albă - presupune muncă asiduă la website (pe care motoarele nu au cum să nu o observe, dar nici oamenii). Acest tip de SEO aduce valoare vizitatorilor. Asta fiindcă, jucând în funcție de regulile motorului de căutare, le oferi și utilizatorilor calitate. Astfel ia naștere cel mai bun conținut posibil: content accesibil, bine structurat și ce creează plusvaloare.
SEO tehnic - se referă la totalitatea lucrărilor efectuate pe site pentru a-l aduce, organic, în topul rezultatelor de căutare. Totodată, aceste lucrări tehnice de optimizare intră în categoria SEO On-Page – munca realizată întru îmbunătățirea calității și conținutului website-ului.
Sesiuni (Sessions) - termenul utilizat pentru vizitele efectuate pe website.
Short tail keywords - cuvinte-cheie alcătuite din 1 sau 2 cuvinte. Exemplu: SEO, promovare SEO.
Sitemap.xml - un document care ajută Google și motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul website-ului tău.
Text Ancoră - unul dintre cele mai puternice semnale pe care motoarele utilizează în clasamentul lor este textul ancoră. În cazul în care zeci de link-uri duc spre o pagină pe cuvinte cheie potrivite, pagina are o probabilitate foarte mare de a se clasa pentru fraza vizată în acest text ancora.
TikTok - o rețea socială de partajare a conținutului video. Platforma TikTok este utilizată pentru a realiza o varietate de videoclipuri scurte, care includ dans, comedie și educație. Ele au o durată de la 3 secunde la 1 minut.
Timpul de încărcare al paginii - durata de încărcare a paginii pentru un eșantion de afișări de pagină.
Titlu (meta etichetă) - este fraza pe care utilizatorul dă click în rezultatele căutării, după ce a introdus un anumit cuvânt cheie în căsuța de căutare din Google. Acesta trebuie să conțină 50-60 de caractere și să fie cât mai relevant pentru interogarea introdusă.
TLD-uri generice (gTLD) – acestea sunt compuse din 3 litere. Ele nu fac trimitere la nici un cod de țară sau vre-o zonă geografică.
Top level domain (TLD) sau, în limbajul folosit în mod curent, „extensie”- este partea poziționată în dreapta (după ultimul punct) Pentru www.seolitte.md, TLD-ul este .md. Pentru www.youtube.com, TLD-ul este .com.
TrustRank (Nivelul de Încredere) - nu mai este pentru nimeni o noutate, faptul că Internetul conține cantități masive de spam. Unele estimări spun chiar că mai mult ca 60% din paginile de pe web sunt spam. Pentru a elimina acest conținut irelevant, motoarele de căutare utilizează sisteme de măsurare a încrederii. Dintre care, multe se bazează pe backlink-uri. Câștigarea unor linkuri de la domenii de încredere poate avea ca rezultat un impuls semnificativ pentru site-ul tău. Universitățile, site-urile guvernamentale și organizațiile non-profit (site-uri .edu și .gov) reprezintă exemple de domenii de foarte mare încredere.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top