Zilele trecute am fost martorii unui fenomen destul de îngrijorător: căderea rețelelor sociale: Facebook și Instagram. Ce am avut noi, specialiștii în digital marketing de învățat din această situație? Câteva concluzii ample le găsești în acest material conceput de echipa SEOLITTE. Deci, să dăm startul!
1. Gândirea strategică - garanția evitării unei crize iminente.
Poate că nu vom inventa bicicleta, dacă îți vom aminti despre necesitatea iminentă de a gândi strategic și de a cumula pentru promovare mai multe canale oportune. Să ne imaginăm situația în care ai un marketplace exclusiv pe Facebook. În situația creată, s-ar putea să ajungi la pierderi imense în doar câteva ore. Aceste pierderi ar însuma:
- Venitul și profitul ratat. Clientul efectiv nu te poate găsi online, nu poate realiza tranzacții sau și, mai rău, acestea rămân în aer. Și se poate degenera în probleme de achitare cu instrumente online.
- Scăderea brand awareness-ului. Evident, dacă ai un business construit de ani buni, cu o reputație online pe măsură, atunci chiar și o cădere a rețelelor sociale nu poate afecta prea mult rezultatele deja obținute. Însă, cum rămâne cu jucătorii mici, care abia au intrat pe piață? Aceștia trebuie să ia în serios utilizarea unei strategii combinate de promovare. Asta după formula: SMM (social media promovare) + SEO (optimizare pe motoarele de căutare) + PPC (publicitate plătită pe motoarele de căutare). Este ca și în matematică, deoarece obții un rezultat, chiar dacă lipsește un element al ecuației.
2. Prezența unei strategii de gestionare a crizelor.
În Republica Moldova este încă de domeniul SF crearea unor strategii de gestionare a crizei. Or acestea de multe ori sunt costisitoare și cer o atenție sporită la detalii. Managementul situațiilor de criză reprezintă un set de măsuri. El ar conțin un set de acțiuni prestabilite, pe care orice jucător de pe piața online le poate realiza în scurt timp. Asta pentru a diminua considerabil urmările unei situații imprevizibile. Ce măsuri puteți întreprinde în cazul în care un canal de promovare este blocat temporar?
- Apelează la canale alternative. Cum ar fi: TikTok-ul (pentru mesaje video destinate clienților). YouTube - pentru instrucțiuni video). La advertoriale explicative care vin să lămurească neclaritățile clienților, care sunt potrivite pentru situații long-term. Plus, email marketing (dacă dispui de o bază de date consecventă, le poți remite clienților fideli date despre situația creată și soluțiile disponibile).
- Construiește mesaje adaptate cu informații utile.
3. Alternative funcționale - posibilitatea de a păstra relațiile cu clienții.
Și indiferent de natura crizei survenite, nu uita de clienți. Ei sunt cei care îți aduc vânzări. Și ei sunt primii pe care trebuie să îi informezi despre situația creată. Pentru a corecta situația și a-ți salva business-ul oferă-le gratuități. De exemplu: reduceri la produse sau livrare gratuită. Aceste mici investiții te vor proteja de pierderea încrederii publicului țintă.
Pentru a evita orice fel de repercusiuni negative, gândește aceste strategii doar alături de profesioniști în domeniu. Asta pentru că ei pot avea o viziune de ansamblu mult mai amplă, înglobând situații de diferită natură.
Agenția de digital marketing SEOLITTE este alături de tine chiar și în situații de criză. Contactează-ne acum și găsim soluția fiabilă pentru afacerea ta!