Cum va fi SEO în 2023? Dacă ai ajuns pe acest articol dând un search pe Google, atunci fii pe pace, SEO nu va muri nici în 2023. Menționez acest fapt pentru că sunt sigură că în rezultatele căutării ai găsit și câteva: „De ce SEO este mort?”. Vreau să-ți dau o veste bună, totuși SEO e mai viu ca niciodată!
Cu cât se rafinează mai mult algoritmii motoarelor de căutare, cu cât se dezvoltă digitalul, cu cât comportamentul de consum al conținutului pe online devine mai fin, mai sensibil, cu atâta se va dezvolta și SEO.
De fapt importanța lui SEO este într-o creștere exponențială de la an la an. Ca să-ți faci o impresie cât de important este SEO află că actualmente un minut pe internet înseamnă 8.500.000 căutări pe Google. Sau că 37,1% din populația Moldovei face deja cumpărături sau plătește facturi online. Acum te-am convins că SEO este calea de digital marketing pe care trebuie să mergi? Haide atunci să vedem ce ne așteaptă în optimizarea SEO pentru 2023:
- Mobile-friendly este esențial pentru clasamentele Google - și, desigur, să nu uităm de indexarea pe mobil mai întâi:
Probabil că știi deja despre mobile-first. Adică: indexarea prioritară a versiunii mobile a unui site de către motoarele de căutare. Dar trendurile spun o poveste și mai interesantă. Se estimează că aproape 75% dintre utilizatorii de internet vor accesa internetul exclusiv prin intermediul dispozitivelor mobile până în 2025.
Aici poți testa dacă paginile site-ului tău sunt prietenoase cu motorul de căutare: https://search.google.com/test/mobile-friendly
Vezi aici ce alte greșeli faci la indexarea site-ului tău.
2. Tot mai multe căutări vizuale
Pentru a găsi informații, acest tip de căutare folosește elemente vizuale și nu cuvinte cheie. Respectiv, imaginea se introduce în Google Images (https://images.google.com/?gws_rd=ssl) sau Google Lens (https://lens.google/). Google Lens este o tehnologie de recunoaștere vizuală creată pentru a scana lucruri și a oferi răspunsuri bazate pe ceea ce se detectează:
- Poți copia și lipi un text pe care îl vezi într-o carte reală.
- Oferă și alternative de produse atunci când faci cumpărături. Adică, produsele tale pot fi afișate atunci când clienții încearcă ceva de la concurenți.
- În funcție de afacerea ta și de publicul țintă, aceste medii mai noi îți pot oferi o opțiune de condiții de concurență redusă. Asta pentru a genera trafic, clienți potențiali și venituri
Iar căutarea prin voce va trebui să constituie o prioritate pentru tine, căci este mai practică pe telefonul mobil.
Pentru a optimiza SEO și pentru căutările vocale, ar trebui să te concentrezi pe cuvintele cheie de tip long-tail (coadă lungă) pentru a te asigura că site-ul tău este optimizat pentru căutarea vocală.
Apropo, știai că Google raportează că 27% din populația globală din online utilizează căutarea vocală pe mobil?
De obicei frazele-cheie în cazul căutărilor voce încep cu o întrebare: „ce” „cum” „cine” „unde”. De exemplu, cineva ar putea scrie „cum se prepară pui prăjit” pe un desktop. Dar, la căutarea vocală, ar spune: „Cum fac pui prăjit?”. Mai simplu zis, utilizatorii vorbesc cu dispozitivele lor. Astfel, ei le interoghează, ca și cum ar întreba un membru al familiei sau un prieten.
3. Folosirea inteligenței artificială (IA)
Atât de-o parte (Google folosește în algoritmul său Rankbrain puterea IA), cât și de cealaltă a monedei (și experții SEO folosesc instrumente de creare a conținutului bazate pe IA). Iată cum poți optimiza pentru această caracteristică:
- Rata de click și timpul petrecut de utilizatori pe un site web vor fi factori cheie pe care RankBrain îi va folosi atunci când clasează conținutul. De ce? Pentru că experiența utilizatorilor va face diferența pentru algoritmul Rankbrain în 2023. Vezi aici un ghid complet despre cum funcționează Rankbrain.
- Este bine ca tot ce creezi pe site-ul tău să fie organizat și util, astfel încât să captivezi și să implici cititorii.
- Valabil pentru conținut în engleză: tot mai mulți experți SEO recurg la instrumente de creare a conținutului prin AI. Și se pare că dacă lucrurile sunt făcute cum trebuie, conținutul se clasează în topurile motoarelor de căutare.
4. Google AMP sau viteză, viteză, viteză
Site-urile web se pot încărca acum mai rapid pe dispozitivele mobile datorită AMP (Accelerated Mobile Pages) ce descarcă codul HTML necesar pentru o pagină înainte ca utilizatorul să-l solicite. Cu AMP, utilizatorii se pot aștepta la încărcare aproape instantanee.
Testează viteza de încărcare a site-ului tău aici: https://pagespeed.web.dev/.
5. Marketingul personalizat se apropie de SEO mai mult ca niciodată
În martie 2021, Google Chrome a anunțat eliminarea treptată a cookie-urilor înregistrate de o terță parte. Până la sfârșitul anului 2023, cookie-urile de la o terță parte nu vor mai fi acceptate pe motorul de căutare. Dar pentru ca firmele să exploateze datele utilizatorilor, acestea trebuie să își construiască propriile baze de date primare. Această tendință SEO te va ajuta să stabilești o abordare de marketing pe internet țintită și personalizată în 2023 pentru a câștiga mai mulți bani.
6. Esențială e intenția căutătorului
„DWIM” – fă ceea ce vreau să spun (nu ceea ce spun). Acesta e motto-ul după care se pare că se conduce Google când afișează rezultate ale căutării organice.
Intenția utilizatorului este punctul central al rezultatelor căutării. E vorba de algoritmii care încearcă să înțeleagă ce își dorește utilizatorul, nu neapărat șirurile de căutare exacte pe care le tastează acesta în căsuța de căutare.
Acestea sunt cele mai importante tendințe SEO pentru 2023. Respectarea lor te va ajuta să-ți asiguri rezultate în topurile Google și să faci SEO relevant. Dacă ai nevoie de ajutor cu partea de SEO, lasă-ne un mesaj la info{@}seolitte.com. Ori, sună-ne la +37369809235 (Moldova) sau + 40721 536 067 (România).