februarie 11, 2021

wp-admin

Cum să-ți dezvolți propria strategie de marketing online în 8 pași simpli (+BONUS)

Atât afacerea tradițională, cât și cea din mediul online – au nevoie de o strategie de marketing online pentru a spoi gradul de penetrare al pieței și a spori numărul de lead-uri și, apoi, cliențiUn plan strategic în domeniul digital poate însemna o planificare temeinică ce duce în timp la succes (atingerea obiectivelor) sau o creștere semnificativă a vânzărilor pentru o afacere existentă, mai ales atunci când lucrurile încep să fie gândite din perspectiva unui plan strategic, pe termen mediu sau lung.

Cum să-ți dezvolți propria strategia de marketing online

Dacă ești gata să începi o afacere sau să vinzi un produs nou, trebuie să faci puțină cercetare (sau chiar mai multă), să dezvolți și să implementezi o strategie de online marketing, bazată pe o serie de tactici de marketing digital.

În acest articol găsești pașii concreți pe care ar trebui să îi faci pentru dezvoltarea unei strategii digitale de succes. Rămâi cu noi pentru a afla secretele unei strategii sănătoase!

Așadar, ce înseamnă marketing digital?

Marketing-ul digital cuprinde un set de instrumente și metodologii eficiente, utilizate în promovarea unor produse sau servicii în mediul online. Online marketing-ul include o gamă chiar mai largă de mecanisme, tehnici și abordări decât marketing-ul tradițional, datorită unor anumite canale și mecanisme de promovare și măsurare, accesibile doar în mediul virtual. Așadar, în mediul digital este mai ușor să ai acces la rezultatele fiecărei campanii de promovare online.

Online marketing-ul aduce următoarele beneficii:

 • Creșterea potențialului de acoperire al pieței (de exemplu, în Republica Moldova 72% din populație are acces la internet).
 • Reducerea cheltuielilor de promovare (promovarea online este mult mai ieftină decât o campanie la radio sau televiziune).
 • Îmbunătățirea serviciului de deservire a clientelei (prin apropierea maximală de clientul-țintă, înțelegerea modului său de gândire, conștientizarea problemelor cu care se confruntă acest public țintă).
 • O analiză mai amplă a rezultatelor (cu ajutorul audiențelor specifice, a metricilor de performanță cum ar fi ROI sau Engagement Rate, poți afla date foarte importante despre ce mesaj anume prinde cel mai bine la publicul tău țintă).
 • Avantaj de Guerilla Marketing împotriva concurenților (atunci când cu bani puțini reușești să construiești strategii de marketing sănătoase și puternice – ai șanse să depășești concurența în timp record).

 strategia de marketing online

Modul de lucru pentru a crea strategia de marketing online

 1. Creează un brand sănătos și plăcut pentru oameni, care ar putea face concurență celor mai mari branduri printr-o prezență digitală excelentă.

În lumea modernă a publicității, brandul și logotipul sunt la fel de importante ca și strategia de marketing. Brandul este ceea ce te face să devenii cunoscut și să te diferențiezi de concurenți. Prin urmare, înainte de punerea în aplicare a strategiei, dezvoltă un nume și abia apoi creează o strategie digitală a întreprinderii.

 1. Cercetează concurenții și tendințele de marketing digital

Poți face acest lucru chiar prin analiza site-ului lor. Așa, vei afla politica de prețuri și metodele de vânzare, inclusiv tacticile de marketing digital pe care le aplică concurenții. Încearcă să afli ce strategii de marketing au folosit concurenții tăi în trecut și ce folosesc acum; trimite-le chiar un mesaj să afli ce metode vânzare și/sau follow-up folosesc. Astfel, vei afla care sunt cele mai eficiente tehnici ale marketing-ului din domeniul afacerii tale și, de asemenea, care sunt dezavantajele concurenților.

 1. Studiază piața

Determină nișa exactă pe care dorești să lucrezi, astfel încât să te poți concentra doar pe un anumit grup-țintă sau pe câteva auditorii foarte bine definite. Decide cine este consumatorul ideal pentru afacerea ta. Analiza grupului-țintă îți va permite să direcționezi strategia de marketing în mod special către acești oameni. Planul strategic digital este îndreptat spre atragerea și antrenarea anume a consumatorului pe care tu dorești să-l atragi.

ghid strategie de marketing online

 1. Analizează exemplele de strategii de marketing digital reușite ale concurenților tăi

Știm, sună simplu, dar este extrem de complicat de implementat în realitate, totuși, nu e imposibil! În procesul studierii concurenților, află cât de mulți abonați în rețelele sociale au, ce Engagement Rate săptămânal și/sau lunar au, cât de mulți oamenii lasă comentarii pe blogul lor, ce sentimente au oamenii în legătură cu brandurile concurenților etc. (în diferite nișe diferite, metrici pot servi drept KPIs). Astfel, poți înțelege dacă strategia lor de marketing trezește răspunsuri pozitive din partea utilizatorilor și, astfel, să preiei câte ceva util pentru crearea unei strategii digitale pentru tine.

ghid dezvoltare strategie de marketing online

 1. Elaborează o strategie de marketing multidirecțională

Pentru a îmbunătăți gradul de recunoaștere al mărcii tale, trebuie să efectuezi, simultan, mai multe campanii de marketing. Ia în calcul lista de mai jos de posibile strategii, pe care să le lansezi consecutiv.

 • Creează conturi pe rețele sociale și postează periodic (uneori chiar și zilnic este potrivit) conținut interesant și util. Pentru a atrage cât mai mulți urmăritori, conținutul conturilor din rețelele sociale trebuie să fie actualizat în permanență.
 • Scrie texte utile pentru SEO sau angajează un expert SEO pentru a atrage cât mai mult trafic organic. Articolele în care sunt menționate în mod constant anumite cuvinte-cheie legate de produsul tău și conțin, în același timp, materiale interesante, sfaturi utile – reprezintă o modalitate excelentă de a prezenta produsul tău potențialilor clienți. Cu ajutorul lor, vei putea, de asemenea, să plasezi site-ul cât mai sus în rezultatele căutării. Nu face economii pe baza privării de expertiza SEO, deoarece motorul de căutare Google (iar în Republica Moldova 94% dintre internauți folosesc Google) are un algoritm complicat pentru a prezenta cele mai de calitate articole în primele poziții ale rezultatelor căutării.
 • Creează o bază de contacte pentru e-mail marketing – pentru a trimite newsletter-e cu informații utile și promoții. Proprietarii de magazine online timp de ani de zile, acumulează o bază de clienți. Cu cât mai repede începi, cu atât mai bine.
 • Filmează secvențe video și lecții online ce oferă valoare: despre sau complementare cu produsul tău. Acestea pot fi plasate: pe site-ul tău, pe rețelele sociale, pe YouTube – pentru a interesa consumatorii și pentru a crește traficul pe site.
 • Cumpără un loc pentru publicitate pe site-uri care se specializează în furnizarea de informații despre nișa din care faci parte. În cazul bannerelor publicitare, plasează logo-ul, un video sau orice altă informație despre produsul tău. Pentru a crea un banner publicitar de calitate, utilizează serviciile unui designer grafic testat sau recomandat.

ghid dezvoltare strategie de marketing digital

 1. Folosește instrumente pentru a evalua eficiența campaniei tale de marketing.

Cea mai simplă soluție este să creezi un cont pe Google Analytics. Organizează o campanie publicitară pentru fiecare direcție a strategiei tale. Astfel, după un timp, vei putea verifica care dintre ele aduce cea mai mare rentabilitate a investiției.

Toate datele măsurabile trebuie urmărite, pentru o promovare eficientă. Altfel, nu vei învăța anume care metode lucrează și nu vei lucra orbește!

ghid dezvoltare strategie de marketing digital 2023

 1. Fii consecvent în setarea de tactici de marketing digital

Fii extrem de consecvent, dacă metodele tale de promovare presupun comunicarea cu clienții. Îndeplinește-ți promisiunile rapid și de calitate, pentru a obține feedback-uri pozitive pe site și pe alte portaluri specializate.

Motivează clienții astfel încât să obții acest feedback public, creează un portofoliu cu succesele tale, consolidează prin toate metodele posibile numele pe care ți l-ai creat și lucrează la reputația ta.

 1. Analizează rezultatele strategiilor de marketing și aplică-le repetat pe cele ce au prezentat rezultate maximale

Învingătoare poate fi oricare dintre metodele pe care le utilizezi acum, astfel încât să o poți ajusta în baza experienței pozitive pentru a îmbunătăți indicatorii în continuu. Nu uita aici de regula Pareto, care se aplică și în marketing-ul digital.

Așadar, de ce ai nevoie pentru dezvoltarea propriei strategii online:

 • Brand;
 • Cercetare de marketing;
 • Conținut SEO optimizat;

ghid pe pași dezvoltare strategie de marketing digital 2023

 1. BONUS: Întrebări-cheie pentru alegerea unei strategii de marketing digital corecte:
 • Care e oferta ta comercială unică?
 • Care sunt părțile “slabe” și “puternice” ale produsului tău?
 • Ce va primi clientul/ce soluții va găsi/ ce întrebări va rezolva după folosirea produsului tău?  Există alte căi de soluționare a acestei probleme fără produsul tău?
 • Aspecte negative ale produsului: reacții adverse, termen de valabilitate, livrare. Care dintre acestea pot fi rezolvate, spre exemplu, pentru o taxă suplimentară?
 • Aveți secrete sau strategii know-how pe care nimeni nu le utilizează?
 •  Ai specialiști unici de felul lor în sfera dată?
 • Caracterizează piața. După părerea ta, care e nivelul de saturație și competiție?
 • Care este poziția ta actuală pe piață?
 • Cine este concurentul tău?
 • Care sunt laturile ”slabe” și ”puternice” ale concurenților tăi?
 • Cine este publicul țintă? Care sunt nevoile, problemele, temerile și obiecțiile acestuia?
 • Cu ce atrage clienții produsul tău? De ce-l cumpără?
 • Care sunt părțile slabe și puternice ale promovării produsului tău? Scrie detaliat ce funcționează și ce NU funcționează.
 • Ce instrumente folosești în comunicarea cu clienții potențiali? Site, Vkontakte, Facebook, Instagram, Blog, Youtube?
 • Pe care platformă aduni traficul (landing, site, public, webinar) și cum îl convertești în comenzi?
 • Care e procesul de prelucrare al lead-urilor și cererilor?
 • Ce indicatori cheie/esențiali/de bază strângi și analizezi în afacere, cum?
 • În cât timp dorești să obții rezultatul dorit și cât timp ești dispus să vă dedici proiectului?
 • Obiectivele creării unei strategii de promovare: care sunt sarcinile comerciale, de brand  și de afaceri în urma implementării acestei strategii?

Vezi aici prezentarea VIDEO făcută de echipa SEOLITTE despre viziunea unei afaceri în online:

 

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 – 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com