februarie 19, 2021

wp-admin

(Ghid practic) Ești avocat sau consilier juridic? Află cum să-ți promovezi în online serviciile de avocatură

Anul 2020 a dat tonul meseriilor practicate în mediul online. Marea schimbare a atins aproape toate nișele, iar sfera avocaturii și-a extins mult mai mult activitatea pe digital. În special, vorbim despre cabinetele de avocați cu clientelă locală. De ce? Pentru că digitalizarea activității din domeniul juridic a adus noi perspective în găsirea potențialilor clienți.

Apropo, circa 73% din avocați din Republica Moldova și-au mutat birourile acasă și activează la distanță în regim deplin. Prezența fizică la oficiu a devenit obligatorie doar în situațiile excepționale și în ședințele de judecată.

ghid de promovare online pentru avocați

Totuși, ai putea să te confrunți cu o problemă destul de populară în acest domeniu. Și anume este vorba de Codul Deontologic de funcționare a profesiei de avocat. Căci, anumite norme legislative îi interzic unui avocat să-și facă publicitate la scară largă. Suntem siguri că știi foarte bine de aceste regulamente. Poate că din cauza lor chiar ai decis să te promovezi doar prin metoda „din gură-n gură”, ceea ce nu mai e actual în era tehnologiilor informaționale. Și îți explicăm de ce în cele ce urmează.

A venit timpul să „profiți” de criza pandemică și să regândești strategiile de comunicare despre serviciile tale de avocatură. În acest sens, îți propunem un ghid de bune practici în ale marketingului și comunicării digitale. Ele te vor ajuta să-ți aduci serviciile mai aproape de prospecții tăi. Dar și să-ți creezi o imagine prezentabilă în mediul online.

Ești gata? Să începem!

1.  Pune mai mult accent pe optimizarea SEO

Scurtă Definiție: SEO reprezintă optimizarea și promovarea site-urilor pentru mai mult trafic din Motoarele de Căutare. SEO are 2 mari părți: SEO On Page (în pagină) și SEO Off Page (în afara paginii). Când vorbim de optimizarea pe pagină (SEO On Page) avem în vedere lucru propriu-zis pe paginile website-ului. Se lucrează cu conținutul acestuia întru îmbunătățirea lui. Se lucrează cu etichete speciale de SEO: title, meta description, alt, Headings etc. Se lucrează cu cuvinte-cheie relevante, cu imaginile de pe website, cu viteza acestuia de încărcare. Pe de altă parte, se lucrează și la strategia generală de optimizare. Și mai mult chiar - la educarea deținătorului. Se urmărește ca și conținutul care se va crea în viitor să corespundă unor standarde înalte de calitate și să se conformeze rigorilor SEO.

SEO Off Page (SEO în afara paginii) se referă la promovarea și sporirea popularității unui anumit website. Întru ameliorarea acestei popularități, se recurge la tehnici de marketing. Și anume: la scrierea advertorialelor, la obținerea de bannere, link-uri relevante pentru website-ul da, parteneriate etc. Toate acestea se fac cu maximă atenție (după un plan special, bine gândit). Plus, se urmărește calitatea link-urilor astfel obținute. Nu este suficient să înțelegi ce este SEO, trebuie să știi cum să aplici eficient aceste cunoștințe.

Fie că ești un specialist independent, fie că activezi într-un cabinet de avocați, în primul rând, ai nevoie de un website de prezentare. Așa îi vei arăta motorului de căutare cine ești, ce faci și ce aduci util comunității tale. Pentru început ar trebui să optezi pentru un site informativ. Adică: 80% din conținut să fie util și doar 20% comercial. Respectând acest raport, vei câștiga încrederea atât a prospecților tăi, cât și în fața lui Google.

De la bun început creează conținut optimizat din punct de vedere SEO. Și anume: introducând în întreg conținutul site-ului cuvinte cheie relevante pentru nișa juridică.

Apropo, vezi mai jos câteva statistici ale căutărilor lunare din Republica Moldova.

ghid de promovare online pentru avocați 2023

Fiecare cuvânt-cheie aduce o mulțime de oportunități de a-ți atrage clienții prin conținut informativ, prin relevanță și autenticitate. Suntem siguri că nu ai vrea să pierzi șansa de a o face.

Nota bene: Nu uita să optimizezi cu cuvinte și fraze cheie și meta etichetele site-ului (titlu și meta descrierea):

ghid promovare online pentru avocați

Așa vei arăta utilizatorilor că website-ul tău conține exact ceea ce au nevoie.

Alte sugestii pe partea de SEO care vor spori vizibilitatea site-ului tău:

-       Viteză optimizată atât pentru versiunea Desktop, cât și pentru cea mobilă. Poți începe cu auditul vitezei de încărcare AICI. Ca mai apoi să acorzi maximă atenție fiecărui aspect ce trebuie îmbunătățit. Dacă ai întrebări, ne poți contacta direct pe site, în căsuța de chat. Suntem pe-aproape, ca să-ți răspundem la orice întrebare legată de instrumente SEO.

-       Conținut vizual de calitate pentru fiecare pagină. Dacă nu ai posibilitate să creezi un content vizual de calitate, poți să optezi pentru fotografiile din stocurile internaționale gratuite.

-       SEO copywriting de calitate. Google oferă întâietate site-urilor care au un conținut bun și util pentru urmăritori. În această categorie intră și menținerea unui blog tematic. În el vei posta, în mod regulat articole informative și conținut relevant.

Dacă toate acestea ți se par complicate, ai putea să apelezi la servicii SEO. Este important să știi că rezultate din optimizarea site-ului apar nu mai devreme de 6 luni. Așa funcționează algoritmii Google.

Vrei să știi mai multe despre cum se face SEO și cum funcționează optimizarea pentru motoarele de căutare? Suntem gata să-ți oferim o consultație gratuită de o ORĂ și să discutăm despre optimizarea SEO specifică nișei tale.

Dar până atunci, să trecem la punctul următor și să vorbim despre…

2.  Google My Business și recenzii.

promovare online pentru avocați

Dacă îți desfășori activitatea într-o anumită localitate, unealta gratuită de la Google - Google My Business îți este super la îndemână. Google My Business te ajută să-ți menții vizibilitatea în online. Chiar e foarte indicat să-ți încurajezi clienții să lase recenzii despre serviciile prestate de tine sau de cabinetul tău de avocatură.

În plus, cu ajutorul acestui instrument, îți poți promova numele. Când utilizatorul va tasta cuvinte cheie precum: cabinet de avocați Chișinău sau avocat în Chișinău, trebuie să fii prezent cu toate informațiile relevante despre tine. Asta - în momentul și locul potrivit, adică pe harta de la Google.

Astfel, profilul tău de Google My Business trebuie să conțină următoarele date:

-       Numele, adresa și numărul tău de telefon sau al companiei în care activezi.

-       Locația afacerii pe harta Google Maps.

-       Orarul de lucru.

-       Un link către website-ul tău sau al companiei.

-       Fotografii legate de afacere (fațada locației, echipa etc.).

-       Recenzii lăsate de foștii sau actualii clienți, alături de un rating de la 1 la 5 stele.

Aceste informații îi vor ajuta pe cei au nevoie de servicii de consultanță juridică să te găsească mai repede.

3.  Prezența pe Social Media și webinare tematice regulate.

ghid pe pași: promovare online pentru avocați

Consistență, autenticitate și regularitate - 3 piloni pe care trebuie să-ți construiești prezența pe Social Media. Poți opta pentru ce puțin 2 dintre aceste 4 platforme recomandate: Facebook, Instagram, Twitter și Linkedin. Cele mai eficiente pentru avocați sunt de obicei Facebook și Linkedin. Pe aceste platforme sunt o mulțime de comunități unde profesioniștii își împărtășesc experiența. Deci, sunt mai aproape de publicul lor țintă și e locul unde creează parteneriate de lungă durată.

Vezi aici cum faci ca pagina ta de Facebook să apară sus în rezultatele căutării în Google.

Webinarele din Facebook au căpătat o popularitate tot mai mare printre specialiștii independenți și printre brandurile notorii din domeniul juridic. Este important să vii cu materiale ultra utile pentru următori, dacă îți dorești autoritate. În plus, ai nevoie de o strategie de promovare a evenimentelor tale live. Și, bineînțeles, de regularitate. Toate acestea - cu scopul de a-ți ține publicul interesat de ce ai de spus/livrat.

Vezi aici cum să te promovezi eficient prin intermediul webinarelor.

4.  Construirea unui brand personal.ghid de promovare digitală pentru avocațiProbabil nici nu mai e nevoie să-ți vorbim despre importanța branding-ului personal. Imaginea ta în online prezintă experiența și rezultatele de care te bucuri.

Când îți spui în mod constant povestea și împărtășești fragmente din profesionalismul și profesia ta cu publicul de pe rețelele de socializare, vei observa că mai mulți oameni reacționează. Adică, urmăresc și rezonează cu conținutul tău.

Pe lângă cele menționate, branding-ul personal îți oferă posibilitatea de a le arăta clienților actuali și potențiali abilitățile punctele tale forte. Și asta, cu siguranță, îi va atrage.

Cheia construirii unui brand de succes este să te prezinți în mod constant și să fii excelent în a-ți vinde povestea. Astfel încât oamenii să vrea să colaboreze cu tine.

5.  Colaborări cu site-uri tematice pentru Guest Posting.

ghid de promovare digitală pentru avocați și juriști

Guest posting este modalitatea de a-ți crește mai rapid audiența. Plus, de a-ți promova serviciile de avocatură acolo unde este cerere.

Guest posting înseamnă scrierea și publicarea articolelor pe blogurile tematice din nișa respectivă. Aceste articole pot fi de diferite tipuri: ghiduri, interviuri, advertoriale sau articole informative pe orice temă.

Un aspect important în acest tip de promovare online este ca articolul dat să includă un link pe un cuvânt cheie către site-ul tău. Este recomandat ca acest link să se afle pe la începutul articolului.

De-a lungul timpului, aceste link-uri vor crește valoarea site-ului pentru motoarele de căutare.

Poate că cea mai bună parte a guest postingului este că îți permite să intri într-o comunitate deja formată și să-ți împărtășești mesajul. Ai oportunitatea să te conectezi cu oameni noi, ceea ce îți poate aduce beneficii în cele din urmă, dacă o faci bine.

Cu siguranță, există și alte zeci de căi de a te promova ca avocat sau consultant juridic. Aici le-am adunat doar pe cele care funcționează 100% și care aduc beneficii pe termen lung.

De-a lungul experienței noastre în promovare digitală, am testat, am descoperit și am observat că există loc de îmbunătățiri în promovarea acestor servicii. Și dacă ești dispus să-ți întreci concurenții, o poți face prin căi testate și practicate ani buni de experți în promovare.

Dacă ți-a plăcut materialul, nu uita să-l împărtășești cu colegii tăi de breaslă. Rămâi alături de noi pentru că urmează și alte ghiduri utile și interesante. Sau, sună-ne la +373 69 809 235 pentru o discuție despre promovare în nișa ta!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top