Scurtă definiție: SEO Off Page (SEO în afara paginii) se referă la promovarea și sporirea popularității unui website. Întru ameliorarea acestei popularități, se aplică tehnici de marketing. Iată ce anume se face: scrierea advertorialelor, obținerea de bannere, link-uri relevante pentru website-ul dat, parteneriate etc. Toate acestea se fac cu maximă atenție (după un plan special, bine gândit). Plus, se urmărește atent calitatea link-urilor obținute.
Pentru motoarele de căutare care accesează cu crawlere marea „metropolă web”, link-uri sunt ca „străzile dintre pagini”. Folosind metode sofisticate de analiză a link-urilor, motoarele pot descoperi modul în care paginile site-urilor sunt legate între ele.
De la sfârșitul anilor 1990, motoarele de căutare au tratat link-urile ca pe niște voturi de încredere. Asta pentru a înțelege popularitatea și importanța site-ului dat în lumea democratică a Internetului.
Motoarele au rafinat în timp utilizarea datelor despre legăturile cu hyperlink, transformând-o într-o artă. Acum folosesc algoritmi complecși pentru a efectua evaluări ale site-urilor și paginilor, pe baza acestor informații.
Link-urile nu sunt, totuși, totul în SEO. Dar profesioniștii în domeniu atribuie o mare parte din algoritmii motoarelor de căutare anume factorilor ce țin de link-uri.
Prin intermediul link-urilor, motoarele nu pot analiza doar nivelul de popularitate al site-urilor și paginilor. Asta bazându-se pe numărul și popularitatea paginilor care trimit cu link la ele. De asemenea, contează valori precum: nivelul de încredere, nivelul de spam și autoritatea site-ului.
Site-urile de încredere au tendința de a face legături prin hyperlink cu alte site-uri de încredere. În timp ce site-urile spam primesc foarte puține link-uri din surse de încredere. Modele de autoritate, cum ar fi algoritmul E-A-T sugerează că link-uri sunt o modalitate foarte bună de a identifica documentele de tip expert, pe un anumit subiect.
Popularitatea Globală
Cu cât este mai popular și important un site, cu atât mai mult link-urile ce vin de la acesta contează. Un site ca Wikipedia are mii de site-uri diverse care trimit către el. Asta înseamnă că acesta este un site popular și important. Pentru a câștiga încredere și autoritatea motoarelor, vei avea nevoie de ajutorul legăturilor prin link. Cu cât este mai popular cel care te recomandă, cu atât mai bine.
Popularitate Locală
Conceptul de popularitate „locală“ sugerează că link-uri de la site-uri dintr-o comunitate și/sau aceeași nișă contează mai mult decât link-uri de la site-uri generale sau din afara nișei.
De exemplu, dacă site-ul tău vinde case pentru câini, un link de la Societatea Crescătorilor de Căței contează mult mai mult decât unul de la un site despre patinaj.
Text Ancoră
Unul dintre cele mai puternice semnale pe care motoarele utilizează în clasamentul lor este textul ancoră. În cazul în care zeci de link-uri duc spre o pagină pe cuvinte cheie potrivite, pagina are o șansă foarte bună de a se clasa pentru fraza vizată în acest text ancoră.
TrustRank (Nivelul de Încredere)
Nu este o surpriză nici pentru tine faptul că Internetul conține cantități masive de spam. Unele estimări spun chiar că mai mult ca 60% din paginile de pe web sunt spam. Pentru a elimina acest conținut irelevant, motoarele de căutare utilizează sisteme de măsurare a încrederii. Dintre acestea, multe se bazează pe backlink-uri.
Câștigarea unor linkuri de la domenii de încredere poate avea ca rezultat un impuls semnificativ pentru site-ul tău. Universitățile, site-urile guvernamentale și organizațiile non-profit (site-uri .edu și .gov) reprezintă exemple de domenii de foarte mare încredere.
Vecinătatea Link-ului
Link-urile Spam merg, adesea, în ambele sensuri. Un site care trimite cu link către un site de spam, este probabil și el un site de calitate proastă. Mai mult chiar, acesta posedă de multe ori, mai multe backlink-uri de tip spam. Privind la tabloul general al acestor link-uri, motoarele de căutare pot înțelege vecinătatea în care există site-ul tău. Astfel, este înțelept să se aleagă cu atenție ce site-uri recomanzi. Și, de asemenea, ce site-uri te recomandă.
Prospețimea
Semnalele de calitate oferite de link-uri tind să se degradeze în timp. Site-urile care au fost o dată populare, de multe ori stau pe loc. Și, în cele din urmă, nu reușesc să câștige noi backlink-uri. Ulterior, încep să piardă din poziții. Astfel, este important să continue dezvoltarea pe partea de off-page, câștigând link-uri suplimentare, în timp. Denumit ca algoritmul FreshRank, acesta spune că motoarele de căutare se uită la prospețimea link-urilor. Asta pentru a judeca popularitatea și relevanța curentă a unui website.
Partajare socială și SEO
În ultimii ani, am văzut o explozie în cantitatea de conținut partajat prin intermediul serviciilor sociale, cum ar fi Facebook, Instagram sau Twitter. Deși motoarele de căutare tratează link-uri partajate social diferit față de alte tipuri de link-uri, acestea le observă, totuși. Există multe dezbateri în rândul profesioniștilor SEO cu privire la faptul dacă motoarele au sau nu ca factor în algoritmii lor numărul de legături sociale. Dar, cert este faptul că nu se poate nega importanța tot mai mare a canalelor sociale.
În plus, puterea partajărilor sociale (cum pot Twitter, Instagram și Facebook) schimbă jocul.
Rețelele Sociale au cunoscut o creștere uriașă, deci și efectele lor asupra rezultatelor căutărilor organice au crescut. Google, în special, a început să includă un număr foarte mare de semnale sociale în rezultatele sale. Acest lucru presupune difuzarea rezultatelor personalizate pentru utilizatorii autentificați. Acestea includ conținutul distribuit de cercul social al individului în cauză (pe Facebook, Twitter și altele). Rezultate de așa tip s-ar putea să nu apară întotdeauna în top zece. Ele însă sunt promovate, fără îndoială, din cauza acestei influențe sociale.
Puterea acestei schimbări în direcția de influență socială pentru SEO este imensă. Cineva cu un cerc social larg, care împărtășește o mulțime de materiale, este mai probabil să-și vadă materialul propriu promovat în rezultatele căutării. Deci, este benefic pentru tine să ai un conținut partajat de către acești oameni extrem de influenți.
Sunt semnalele sociale la fel de importante ca legăturile prin hyperlink (backlink-urile)?
Într-un cuvânt: nu. Deși există dovezi că semnalele sociale precum tweets și aprecieri afectează clasamentul. Dar, link-urile sunt considerate net superioare pentru a promova popularitatea conținutului.
Link Building: elementele de bază
Link Building (acumularea de link-uri) este o artă. Este aproape întotdeauna cea mai provocatoare parte din munca unui SEO expert. Dar, de asemenea, cea mai critică pentru succesul proiectelor/ site-urilor. Link Building-ul necesită creativitate, caracter, și, adesea, un buget.
Depinde doar de tine, ca expert SEO, să decizi care dintre acestea va avea cea mai bună rentabilitate a efortului investit. Ca regulă generală, specialistul înțelept va construi cel mai variat posibil profil de backlink-uri. De ce? Pentru că această abordare aduce cele mai bune rezultate în legătură cu motorul de căutare. Orice model de link-building care este nestandardizat, nenatural, sau manipulativ devine o țintă de devalorizare pentru algoritmii motoarelor de căutare.
Ca orice activitate de marketing, primul pas în orice campanie de link building este setarea de obiective. Din păcate, link building-ul este una dintre cele mai dificile activități de măsurat. Dacă la nivel intern se cântărește fiecare link cu valori exacte, matematice, este imposibil pentru cele din exterior să nu ai acces la toată această informație.
SEO se bazează, aici, pe o serie de metrici pentru a ajuta la construirea unei scale de măsurare a valorii unui link. Împreună cu datele de care am vorbit mai sus, aceste metrici includ următoarele:
Clasarea pe termeni de căutare relevanți
Una dintre cele mai bune metode de a stabili cum un motor de căutare vede o anumită pagină este de a căuta unele dintre cuvintele cheie și expresii de bază de pe pagină în motorul de căutare (mai ales cele din tag-ul titlu și/sau denumirea articolelor). De exemplu, dacă încerci să obții poziții pentru cuvinte cheie legate de câini de rasă, să câștigi link-uri de la pagini care deja sunt clasate bine pe această frază, ar ajuta în mod semnificativ.
Autoritatea domeniului
Autoritatea domeniului (sau DA) este o metrică ce măsoară cât de probabil este ca un domeniu să se claseze bine în rezultatele căutărilor pentru orice interogare. DA este calculat prin analiza tabloului general al web-ului. Și apoi comparând un domeniu dat cu zeci de mii de interogări în Google.
Domain Authority (DA) arată cât de populară este o anumită pagină web pe Internet. Paginile cu scoruri mari, tind să se claseze sus în rezultatele căutărilor. Cu cât mai multe legături (link-uri) către o anumită pagină există, cu atât mai populară devine aceasta. Link-uri de la pagini importante (precum cnn.com) cresc popularitatea unei pagini. Ulterior, Domain Authority-ul ei, mai mult decât linkurile de pe site-uri web nepopulare.
Domain Authority-ul unei pagini poate fi îmbunătățit prin obținerea câtorva link-uri de site-uri populare. Ori, chiar prin obținerea multor link-uri de la pagini mediu de populare.
Backlink-urile concurentului
Prin examinarea backlink-urilor (li se mai zice și inbound link-uri) ale unui site care se clasează deja bine pentru fraza-cheie urmărită de tine, poți câștiga informații valoroase. Cum ar fi: despre link-urile care îl ajută să atingă acest ranking în Google. Utilizarea instrumentelor cum ar fi Open Site Explorer îi ajută pe specialiștii SEO să descopere aceste link-uri. Ulterior, pot să țintească aceste domenii în propriile campanii de link building.
Numărul de link-uri pe o pagină
Conform formulei PageRank originale, valoarea pe care o legătură prin link o are este diluată prin prezența altor link-uri pe o pagină. Astfel, când toate celelalte valori sunt egale, să ai link de pe o pagină cu câteva link-uri este mai bine decât să ai link de pe o pagină cu mai multe link-uri. Gradul în care acest lucru contează este nedescoperit. Din testele noastre, asta se pare a fi important, dar nu copleșitor. Însă, este cu siguranță ceva de care trebuie să fii conștient când alegi cum se va desfășura campania de achiziție a link-urilor.
Traficul refferal (de referință/de recomandare)
Link-building-ul nu ar trebui să fie doar despre motoarele de căutare. Link-uri care trimit cantități mari de trafic au tendința de a aduce rezultate mai bune în motorul de căutare. De asemenea, ele trimit vizitatori valoroși către site (obiectivul de bază al tuturor tehnicilor de marketing pe Internet). Acest lucru este ceva ce se poate estima pe baza numărului de vizite sau vizualizări de pagini.
Este nevoie de timp, practică și experiență, pentru a te deprinde cu aceste variabile. Deoarece acestea se referă la traficul organic. Cu toate acestea, cu ajutorul Google Analytics, ar trebui să fii în măsură să stabilești dacă o campanie este sau nu reușită.
Succesul vine atunci când vezi creșteri ale traficului organic, vezi poziții mai bune pe cuvinte-cheie. La fel, mai frecvent începe să fie indexat site-ul tău de către motorul de căutare și crește traficului venit din recomandări. Dacă aceste valori nu cresc după o campanie de achiziție de link-uri, fie trebuie să se caute strategii mai bune. Sau este nevoie de a îmbunătăți optimizarea on-page.
5 idei de Strategii de Link Building
Roagă clienții să pună un link către tine.
Construiește un blog de companie - o resursă valoroasă, informativă și de divertisment.
Creează un conținut care inspiră la partajări virale și la obținerea de link-uri naturale.
În lumea SEO, noi numim acest lucru de multe ori linkbait. În acest procedeu se folosesc aspectele legate de utilitatea informației pentru a crea un efect viral.
Utilizatorii care văd conținutul doresc să-l împărtășească cu prietenii. Deci, bloggeri / webmasterii care văd asta, o vor face de multe ori prin intermediul link-urilor. Iar voturile de încredere obținute sunt de neprețuit pentru construirea încrederii și autorității. Dar, și pentru creșteri în clasamentul organic.
Fii demn de a fi menționat.
Câștigă atenția presei; bloggerii și site-urile de mass-media sunt un mod eficient de a câștiga backlink-uri. Uneori, acest lucru este la fel de simplu precum ar fi să organizezi un giveaway (să dai ceva cu titlul de gratuit). Ori lansează un nou produs, ori ieși în față prin afirmarea a ceva controversat.
Activitățile de link building în care să te implici depind în mare măsură, de tipul tău de site.
Pentru site-uri mai mici, adăugarea de link-uri manual, inclusiv includerea în directoare, chiar și schimburi de link-uri pot face o parte din ecuație. Cu site-urile mai mari, aceste tactici tind să nu fie prea valoroase, căci sunt necesare soluții mai scalabile.
Caută site-uri și bloguri, precum al tău, utilizând cuvinte cheie și fraze care sunt în mod direct relevante pentru afacerea ta. Când localizezi site-uri care nu sunt concurenții tăi direcți, contactează deținătorii lor. Fă asta prin e-mail, folosiți formularele lor on-line, apelează-i la telefon. Sau, chiar trimite-le o scrisoare. Toate - pentru a începe o conversație despre obținerea unui link.
Achiziția de link-uri cu bani.
Google și Bing caută să reducă influența link-urilor plătite în rezultatele căutării organice. Deși este imposibil pentru ei să detecteze și să discrediteze chiar toate link-urile plătite. Totuși, motoarele de căutare a depus o mulțime de efort, timp și resurse în găsirea unor modalități de a detecta aceste link-uri. Site-uri prinse că se ocupă de cumpărarea de link-uri sau participând la scheme de link-uri riscă pedepse severe. Acestea le vor scădea locul lor în clasamente. În pofida acestor eforturi, link-urile cumpărate lucrează, uneori.
Recomandăm investirea timpului în construirea de strategii de link building pe termen lung. Aceste strategii sunt cele ce s-ar concentra pe obținerea backlink-urilor în mod cât se poate de natural.
Contactează-ne când dorești
Telefoane
RO: + 40721 536 067
MD: +373 69 809 235
Program
L-V: 09:00 - 18:00
S-D: Liber
Email: info{@}seolitte.com