decembrie 15, 2021

Alina Hasnaș

SEO 2023 – tendințe

Ce ne așteptă în domeniul SEO? Care este strategia câștigătoare în acest an?

Mai jos am compilat top elemente care vor influența campaniile noastre de SEO în 2023:

  1. Folosirea inteligenței artificială (IA). Atât de-o parte (Google folosește în algoritmul său Rankbrain puterea IA), cât și de cealaltă a monedei (și experții SEO folosesc instrumente de creare a conținutului bazate pe IA):
  • Înseamnă că rata de click și timpul petrecut de utilizatori pe un site web vor fi factori cheie pe care Rankbrain îi va folosi atunci când clasează conținutul. De ce? Pentru că experiența utilizatorilor va face diferența pentru algoritmul Rankbrain în 2023. Vezi aici un ghid complet despre cum funcționează Rankbrain.
  • Este bine ca tot ce creezi pe site-ul tău să fie organizat și util, astfel încât să captivezi și să implici cititorii.
  • Valabil pentru conținut în engleză: tot mai mulți experți SEO recurg la instrumente de creare a conținutului prin AI și se pare că dacă lucrurile sunt făcute cum trebuie, conținutul se clasează în topurile motoarelor de căutare.

SEO 2023 - tendințe

2. Oferă răspunsuri la întrebări complexe:

  • MUM este un model creat de Google în 2021. E un model multitask unic, pentru a ajuta utilizatorii să facă mai puțini pași pentru a găsi informațiile în online. De ce a fost nevoie de crearea acestuia? Se știe că utilizatorii fac în medie 8 interogări pentru a găsi răspunsuri la întrebări complexe, se vrea reducerea la doar 2 interogări.
  • MUM ajută la înțelegerea limbajelor abstracte și a intențiilor, astfel acesta ajută utilizatorii să găsească informații mai rapid.
  • MUM ia în considerare contextul căutărilor oamenilor pentru a ajuta la livrarea conținutului care oferă informațiile de care au ei nevoie.
  • Acest model poate analiza videoclipuri, imagini și text din 75 de limbi care răspund la întrebări complexe de căutare.

3. Treci la conținutul de formă lungă:

Ce fel de conținut îți sugerăm noi?

  • Mai lung de 3000 cuvinte - per pagină/articol.
  • Structurat cu headings: H2 și H3, ca să fie ușor de parcurs, scanabil.
  • Interesant și diferit.

- Scopul prin folosirea acestui content este de a facilita navigarea cititorilor, în special pe dispozitivele mobile. Asta deoarece bucățile mari de text pot fi considerate intimidante pentru mulți cititori și pot fi incomode pentru un ecran mic.

- O altă sugestie este să te asiguri că e ușor de partajat contentul, astfel încât cititorii să-l poată distribui printr-un click pe un buton.

SEO 2023 - trenduri

4. Mobile-friendly este esențial pentru clasamentele Google:

Probabil că știi deja despre mobile-first. Dar trendurile spun și mai multe: se estimează că aproape 75% dintre utilizatorii de internet vor accesa internetul exclusiv prin intermediul dispozitivelor mobile până în 2025.

Aici poți testa dacă paginile site-ului tău sunt prietenoase cu motorul de căutare: https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Vezi aici ce alte greșeli faci la indexarea site-ului tău.

Iar căutarea prin voce va trebui să constituie o prioritate pentru tine, căci este mai practică pe telefonul mobil. Așadar, nu uita de SEO pentru voce.

5. Conținutul ar trebui îndeplinească principiul EAT al Google.

EAT semnifică: experiență, autoritate, fiabilitate, sistemul cu care motorul de căutare își invită evaluatorii să analizeze conținutul de pe site. Ce vrea Google să obțină prin acest sistem? Crearea unui conținut aprofundat, care să ajute utilizatorii să găsească ceea ce au nevoie, mai ales în domeniile importante pentru viața și sănătatea oamenilor unde pseudo-experții nu au loc.

Elementele EAT:

E - Expertiză

Un profesionist certificat e cea mai fiabilă sursă de informații mai ales când este vorba de domeniul juridic sau medical, în care informațiile proaste pot dăuna cititorilor. Iar în afară de domeniile acestea sensibile, există și expertiza de zi cu zi: de la modă la gătit.

A - Autoritate

Autoritatea ține de acreditări și reputație: dovada că acei creatori de conținut știu despre ce vorbesc. Este posibil să ai toate diplomele și toate certificările într-un domeniu, dar fără un blog, speech-uri sau alte mijloace publice pentru a-ți consolida expertiza, nu ai autoritatea.

T – Trust (Încredere)

în funcție de cât de util este conținutul pentru căutători. Scopul e de a crea conținut pe care oamenii doresc să îl consume. Toate articolele și informațiile despre companie trebuie să fie corecte și accesibile. Plus, să conțină link-uri către surse care îndeplinesc standardele de jurnalism de la Google.

Site-urile ca să fie de încredere mai trebuie să fie sigure, să ofere o navigare clară și o politică de confidențialitate.

6. Video va conta tot mai mult

Optimizează-ți videoclipurile pentru a crea momente-cheie. Ele vor fi tot mai importante în Google pentru căutarea de tip video, ca utilizatorii să primească răspuns exact la întrebarea lor.

Așadar, în 2023 un SEO eficient trebuie să includă video: 

  • Optimizează descrierea canalului de YouTube, incluzând o imagine de ansamblu despre ce este canalul.
  • Cuvintele cheie vor juca, de asemenea, un rol esențial în optimizarea conținutului video.
  • Deși nu dorești să umpli descrierile videoclipurilor cu cuvinte cheie, câteva cuvinte cheie și hashtag-uri utile te pot ajuta să-ți direcționezi conținutul către publicul vizat.

trenduri SEO 2023

7. Recurge la SEO local:

  • Tot ce e aproape de utilizator e mai relevant.
  • 46% din toate căutările pe Google includ intenții locale.
  • O achiziție urmează 28% din toate căutările locale.

8. Căutarea semantică. În acest context Google se ocupă cu:

  • Determinarea contextului și intenției interogărilor. Google încearcă să răspundă la întrebările utilizatorilor pe bază de: „ce are în vedere internautul”.
  • Studiul cuvintelor, a relațiilor dintre ele și a ceea ce înseamnă acele cuvinte în contexte specifice.

Dacă dorești să oferi conținut care funcționează pentru publicul tău, trebuie să-i răspunzi la întrebări. Să te pui în locul vizitatorilor tăi și să te asiguri că ai conținut pentru orice posibilă barieră de intrare/cumpărare.

Sfat: Adăugă date structurate: pentru a te ajuta să oferi publicului informații utile. Acest tip de date includ informații precum evaluări ale produselor sau timpul de preparare al rețetei.

Iată cum arată rezultatele cu date structurate în rezultatele căutărilor:

trenduri SEO pentru 2023

9. Ocupă-te de Core Web Vitals

Se referă la viteza de încărcare a site-ului și la  oferirea unei experiențe grozave pe pagină pentru utilizatori. Unele dintre aspectele Core Web Vitals sunt într-adevăr foarte tehnice. Iar Google are câteva instrumente, cum ar fi Lighthouse, pentru a te ajuta să înțelegi care sunt problemele de viteză ale site-ului tău.

top trenduri SEO 2023

Un sfat pentru WordPress: se recomandă utilizarea Cloudflare.com pentru optimizarea site-ului. Dar și alte plugin-uri care să se ocupe de comprimarea pozelor, minificarea codului și memoria cache.

Testează viteza de încărcare a site-ului tău aici: https://pagespeed.web.dev/.

LCP: Măsoară performanța de încărcare. Google recomandă un LCP în mai mic de 2,5 secunde după ce începe să se încarce o pagină.

FID: Măsoară interactivitatea. Google recomandă un FID mai mic de 100 de milisecunde.

CLS: Măsoară stabilitatea vizuală. Google recomandă un scor CLS mai mic de 0,1.

top trenduri optimizare SEO 2023

10. Ocupă-te de achiziția de backlink-uri

  • Un backlink este o legătură între 2 pagini web, care are loc prin introducerea unui hyperlink spre o adresă URL în textul unei pagini (sau pe o imagine).
  • Algoritmii motoarelor de căutare dau importanță link-urilor organice și de calitate.

11. Integrarea eforturilor de SEO într-un marketing multi-canal

  • Oamenii îți vor descoperi afacerea prin mai multe canale, așa că trebuie să adopți o abordare multi-canal.
  • Odată ce oamenii îți descoperă afacerea, vrei să-i menții interesați. Ai marketingul prin e-mail și pe rețelele sociale ca instrumente ideale pentru asta.
  • Creezi noi oportunități pentru ca oamenii să-ți viziteze site-ul.

12. Esențială e intenția căutătorului

„DWIM” - fă ceea ce vreau să spun (nu ceea ce spun). Acesta e motto-ul după care se pare că se conduce Google când afișează rezultate ale căutării organice.

- Intenția utilizatorului este punctul central al rezultatelor căutării. Acum există algoritmi care încearcă să știe ce își dorește utilizatorul, nu neapărat șirurile de căutare exacte pe care le tastează utilizatorul în căsuța de căutare.

Ce tactici SEO expirate evităm în 2023?

  • Umplerea textului cu cuvinte-cheie -> cuvinte cheie grupate pe subiecte, cuvinte cheie conexe și cuvinte cheie long-tail, subteme, idei înrudite, informații legate semantic și context în jurul unui subiect.
  • Oferirea experiențelor proaste pentru utilizatori: Bonce rate mare, design prost, experiența pe mobile, Reclame care blochează vizualizarea conținutului -> folosim un instrument de tipul hotjar.com care ne arată filmulețe video despre cum navighează oamenii pe site. Acesta ne va ajuta la menținere utilizator în pagină, pop-up doar la prima vizită.
  • Ctrl+c, ctrl+v de la alte site-uri (ex. descrierile de produse) sau în interiorul propriului site -> înlocuim prin folosirea corectă a tag-ului canonical (aceasta este eticheta care poate împiedica Google să vadă paginile site-ului ca având un conținut duplicat).
  • Ancore exacte (mai mult de 20% din toate ancorele) ->se vor înlocui ancore parțiale.
  • Titlurile înșelătoare nu vor aduce rezultate.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top